Svemir

Jednom u 435 godina možete vidjeti zelenu kometu Nišimura (FOTO)

Jednom u 435 godina možete vidjeti zelenu kometu Nišimura (FOTO)
Foto: Twitter / Printscreen | Jednom u 435 godina možete vidjeti zelenu kometu Nišimura (FOTO)

​Svi oni koji vole posmatrati nebeske spektakle ove će sedmice imati jedinstvenu priliku da vide kometu Nišimura koji pored Zemlje prolazi jednom u 435 godina. Zelena kometa C/2023 P1 otkrivena je prije mjesec dana, a slučajno ga je uočio japanski astronom amater Hideo Nišimura, po kojemu je kometa dobila i ime.

Kometa se danas nalazi najbliže Zemlji i pored nje će proletjeti brzinom od 386.242 km na sat, a mogao se uočiti već od 10. septembra, i to u ranim jutarnjim satima, tik prije svitanja. 

Najbolje vrijeme za gledanje komete je neposredno prije zore, između 04.00 i 06.00 sati ujutro, a nalazi se na sjeveroistočnom dijelu neba, blizu Venere, i to na udaljenosti od 125 miliona kilometara iznad nas. 

Kometa će postati svjetlija kako se bude približavala Suncu, ali će se spustiti niže na nebu, zbog čega će ju biti teže uočiti golim okom, stoga se preporučuje da koristite dvogled. 

Ona će dostići svoju najbližu tačku Suncu (bliže od Merkura) oko 17. septembra prije nego što napusti Sunčev sistem, a astronomi smatraju da će vjerovatno preživjeti svoje putovanje oko Sunca. 

Dakle, ove sedmice pruža vam se posljednja prilika za posmatranje komete prije nego što ju zasjeni sunčev sjaj, navodi "Index". Ako preživi svoje putovanje oko Sunca, trebala bi biti vidljiva na južnoj hemisferi sve do kraja septembra, i to nisko na horizontu u večernji sumrak. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije