Svemir

Jupiter 26. septembra nikad bliži Zemlji

Jupiter 26. septembra nikad bliži Zemlji
Foto: N.N. | Jupiter 26. septembra nikad bliži Zemlji

Jupiter će se 26. septembra približiti Zemlji na najmanju razdaljinu ikada, biće na najbližoj poziciji u odnosu na Zemlju u posljednjih 70 godina, objavila je NASA.

Planeta Jupiter udaljena je 965,5 miliona kilometara od Zemlje, a sljedećeg ponedjeljka, odnosno 26. septembra, biće udaljena samo 587 miliona kilometara zahvaljujući tome što se položaji Zemlje i Jupitera u njihovim orbitama približavaju.

"Zanimljivo je to da se ova pojava poklapa s fenomenom koji se zove opozicija, što znači da Jupiter neće biti samo blizu Zemlje, već će biti spektakl za sve one koji budu radi da posmatraju ovu pojavu", najavili su iz NASA.

Naime, opozicija je položaj planete kada se, posmatrano sa Zemlje, nalazi na suprotnoj strani od Sunca, odnosno izlazi na istoku, dok Sunce zalazi na zapadu, a ova pojava se dešava na svakih 13 mjeseci kada je riječ o planeti Jupiter.

Kako je istakao astrofizičar istraživanja u NASA centru za svemirske letove Maršal Adam Kobelski, ovu pojavu je posmatrao i čuveni italijanski astronom Galileo Galilej tehnologijom iz 17. vijeka.

"Jedna od ključnih potreba biće stabilan nosač za bilo koji sistem koji koristite", rekao je Kobelski, koji je dodao da bi teleskop od četiri inča ili veći i neki filteri u rasponu od zelene do plave značili da bi Jupiterove karakteristike postale vidljive u još većoj mjeri.

Stručnjaci iz NASA su poručili da je najbolja opcija za posmatranje ove pojave gledanje s velikih nadmorskih visina u tamnom i suvom području.

"Prizori bi trebalo da budu odlični nekoliko dana prije i poslije 26. septembra", rekao je Kobelski.

Savjetovao je posmatračima da izaberu datum nekoliko dana prije ili poslije sljedećeg ponedjeljka kada je vrijeme najbolje.

Jupiter je najveća planeta u Sunčevom sistemu, a njegove pruge i kovitlaci su vizuelni rezultat miješanja oblaka amonijaka i vode, a u atmosferi vodonika i helijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije