Svemir

Kako bi život na Zemlji izgledao da je ona ravna ploča

Kako bi život na Zemlji izgledao da je ona ravna ploča
Foto: N.N. | Kako bi život na Zemlji izgledao da je ona ravna ploča

Uprkos ogromnom broju dokaza, posljednjih godina sve je veći broj onih koji iz nekog razloga vjeruju da je naša planeta ravna ploča. U proteklih pet godina tako se može primijetiti i ogroman rast broja pretraživanja za pojam "ravna Zemlja", bez obzira gledate li isti pojam na engleskom ili našem jeziku. Paralelno raste i broj ravnozemljaških konvencija.

Uprkos davno datim naučnim dokazima, Udruženje "Flat Earth Society" i dalje tvrdi da je Zemlja zapravo ravna ploča. Stoga, kako prenosi "Lonely Planet", 2020. kreću u veliku avanturu, a za krstarenje su obećali da će biti najveća i najbolja avantura.

Na prvi pogled čini se kako je opasno krenuti na krstarenje do kraja svijeta jer se nameće pitanje hoće li dolaskom "do kraja" brod jednostavno skliznuti s ivice? Ipak, u ovom udruženju nema straha, već tumače kako je Antarktik zapravo veliki ledeni zid koji štiti od "svega što se nalazi iza njega".

"Iza ledenog zida nalazi se ono što nas iz udruženja najviše zanima. Koliko znamo, niko nikad nije otišao iza ledenog zida te se vratio i ispričao što se tamo nalazi", objašnjavaju na svojoj internet stranici.

Ostaje da se vidi šta će se dogoditi kada pobornici teorije o ravnoj Zemlji iza Antarktika ne nađu ledeni zid. Međutim, znajući kako funkcionišu teorije zavjere, sigurno je da će se već pronaći neko objašnjenje, tako da ne treba očekivati da će ova teorija brzo iščeznuti iz internetskih prostranstava.

Pojedinosti o samom krstarenju zasad su prilično oskudne, iako se, s obzirom na to da je riječ o "naučnom" putovanju, mogu očekivati brojni razgovori i rasprave. Ukoliko imate viška novca, a zanima vas šta je iza Antarktika i vjerujete u teoriju da je Zemlja ravna ploča, priključite se putovanju.

Kako bi život na Zemlji izgledao da je ona ravna ploča

Ne bismo pali s ivice Zemlje

Gravitacija je, prema NASA, sila kojom planeta ili drugo tijelo privlači neko drugo tijelo prema središtu. Budući da je Zemlja okrugla poput lopte, sve stvari na njenoj površini privlače se u istom smjeru - prema središtu. Gravitacija bi tako u potpunosti onemogućila da Zemlja bude ravna.

Kada bi Zemlja zaista bila ravna, a da se gravitacija ponaša kao i inače, približavanje ivicama Zemlje bilo bi kao hodanje strmom planinom i to je zato što bi vas gravitacija vukla prema centru diska. Tako, zapravo, ne bismo ni mogli pasti sa Zemlje.

Pomračenje Mjeseca bilo bi dosadno

Sjena koja prelazi preko Mjeseca za vrijeme pomračenja očit je dokaz da je Zemlja okrugla. Da je Zemlja ravna ploča, pomračenja Mjeseca bila bi dosadna i ružna. Samo zamislite Mjesec sa sjenom tanke pruge.

Sportovi bi postali čudni

Na ravnoj Zemlji sportovi bi se morali igrati samo u blizini njenog središta, gdje se gravitacija ponaša kao i kod okrugle Zemlje. Tako bi se sportom trebali baviti na ledenom Sjevernom polu, a malo manje hladno iskustvo bilo bi bliže krajevima Zemlje, što bi zapravo sportove s loptom učinilo veoma komplikovanim. Tako bi lopta bačena uvis pala nazad prema centru tog ravnog diska.

Geografija bi bila drugačija

Samo na Sjevernom polu gravitacija bi funkcionisala normalno. Na njemu ne bi bilo leda. Bilo bi to vlažno mjesto, jer bi iskrivljena gravitacija onemogućila postojanje vode na ivicama planete. Voda bi putovala prema središtu pa bi tako jedino normalno mjesto na Zemlji zapravo bilo nenaseljeno.

Krajolici na ivici Zemlje bili bi veoma čudni

Kada bi Zemlja bila ravna ploča, na njenim krajevima vjerovatno bi postojala neka čudna šuma. Drveće bi raslo suprotno od sile gravitacije pa bi tako na ovim ekstremnim dijelovima planete, gdje gravitacija sve vuče pod određenim uglom, prema centru, drveće raslo dijagonalno.

Vidjeli bismo Sunce i noću

Naime, da je Zemlja ravna ploča, Sunce bi bilo puno manje i mnogo bliže planeti, poput Mjeseca. Sunce bi se ponašalo poput reflektora na pozornici, koji šalje usmjeren snop svjetla na dijelove Zemlje na kojima je dan, dok ostatak ostaje u mraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije