Svemir

Kako ćemo stanovati na Marsu? NASA ima rješenje

Kako ćemo stanovati na Marsu? NASA ima rješenje
Foto: Printscreen YouTube | Kako ćemo stanovati na Marsu? NASA ima rješenje

Mars je u posljednje vrijeme veoma aktuelna tema u naučno-popularnim krugovima.

Od nove NASA-ine sonde "InSajt" (InSight), lansirane početkom maja, preko planova Ilona Maska i njegovog "Spejs Iksa" o izgradnji ljudske kolonije, pa do nedavnih otkrića o postojanju tekuće vode - gotovo svakodnevno se neko bavi Crvenom planetom.

Osim lansiranja sonde, NASA pravi "helikopter" koji bi mogao da istražuje površinu Marsa, a nedavno je završen i konkurs pod imenom "3D-Printed Habitat Centennial Challenge", koji je od zaineteresovanih timova širom svijeta tražio da osmisle naseobine u kojima bi ljudi, jednoga dana, mogli da stanuju na Marsu.

"Kuće", napravljene tehnikom 3D štampe, osmišljene tako da mogu da budu izgrađene na licu mjesta, uz minimalne resurse koji moraju biti dopremljeni sa Zemlje. Svi objekti moraju da obezbijede siguran boravak ljudi na Marsu, ili čak na Mjesecu.

Takmičenje je počelo još 2014. godine. Nakon odabira pet finalista, svi su ušli u sljedeću fazu, u kojoj će morati da dokažu izvodljivost svojih rješenja, prvo putem softvera a kasnije i u stvarnim uslovima.

Pet, od 18 prijavljenih timova, podijeliće nagradu od 100.000 dolara za svoja inovativna rješenja. Oni će morati da izgrade modele svojih naseobina u razmjeri 1:3. Najbolji tim će, na kraju, dobiti nagradu u ukupnom iznosu od 2 miliona dolara.

Ovo su nagrađena rješenja:

1. "Tim Zopherus", Arkanzas

 

2. "AI. SpaceFactory", Njujork

 

3. "Kahn-Yates", Misisipi

 

4. "SEArch+/Apis Cor", Njujork

 

5. Univerzitet Nortvestern, Ilinois

 

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije