Svemir

Pratite nas na Google news

Kako naučnici planiraju da na Marsu gaje avokado

Kako naučnici planiraju da na Marsu gaje avokado
Foto: Pixabay | Kako naučnici planiraju da na Marsu gaje avokado
N.N.

Uprkos tome što se smatralo da će članovi posade koji će boraviti na Marsu imati meni uglavnom od namirnica od krompira, naučnici rade na tome da toj listi dodaju avokado.

Istraživači sa Univerziteta u Kvinslendu osmislili su metodu koja kao smrznute, može da sačuva izdanke manga, i da ih kasnije ih oživi kako bi izrasli u zdravu biljku.

Izdanci se stavljaju u traku od aluminijumske folije, a zatim u kriosejv "okruženje" dok se čuvaju u tečnom azotu.

"Pretpostavljam da možemo da kažemo da je u pitanju avokado svemirske ere - spreman je da bude zamrznut i prebačen na Mars kada ljudski let postane moguć", rekla je profesorka Nina Majter.

Tim je krenuo u ovu misiju kako bi se pronašlo rješenje protiv nestašice voća. Dakle, ne samo da bi se obezbijedila hrana na drugoj planeti, već i da bi se određena vrsta biljke sačuvala i za potrebe na Zemlji.

Inače, ovo je prvi put da su naučnici uspješno kreirali metodu krioprezervacije za avokado - a na tome se radilo više od 40 godina.

"Cilj je sačuvati važne sorte avokada i ključne genetske osobine ove biljke od mogućeg uništavanja zbog zarličitih prijetnji kao što su štetočine, gljivice, bolesti, što nije rijetkost na Floridi gdje se avokado dosta gaji", objasnio je Kris O Brajan sa Univerziteta u Kvinslendu.

"Tečnom azotu nije potrebna električna energija da bi održavao temperaturu, pa je uspješno zamrzavanje avokada efikasan način očuvanja biljnog materijala može se reći - na neodređeno vrijeme", dodaju naučnici.

Krioprezervacija se obično koristi za zamrzavanje spermatozoida i jajnih ćelija, međutim, postupak je korišćen i na drugim biljkama, uključujući banane, vinovu lozu i jabuke.

O'Brajan se udružio sa dr Majterovom, dr Rakel Foldžado iz biblioteke Hantington uz podršku Muzeja umjetnosti i botaničkih vrtova u Kaliforniji, kako bi se ova tehnika usavršila.

Na početku su uspjeli sa metodom zamrzavanja i tako eksperimentalno dobili 500 biljaka avokada iz smrznutih izdanaka.

Tim je nakon toga, postigao između 60 i 80 procenata uspjeha u ponovnom uzgoju smrznutih biljaka izdanaka avokada u zavisnosti od sorte.

(rts.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije