Svemir

Kako se zastarjelim satelitima produžava život

Kako se zastarjelim satelitima produžava život
Foto: Pixabay | Kako se zastarjelim satelitima produžava život
N.N.

Korporacija "Nortrop Graman" i njena podružnica "Spejs lodžistik" objavile su da je njihov servisni svemirski brod MEV-2 (Mission Extension Vehicle 2) uspješno pristao na komercijalni komunikacioni satelit "Intelsat 10-02" i tako produžio njegov vijek na narednih pet godina.

MEV-2 je robotska svemirska letjelica dizajnirana da se prikači na zastarjele satelite kako bi pomogla u produžavanju njihovih misija u Zemljinoj orbiti. Letjelica je lansirana 15. avgusta 2020. godine raketom "Arijana 5". MEV-2 ide stopama svog prethodnika MEV-1, koji se povezao sa drugim satelitom "Intelsata" 25. februara prošle godine.

"Pristajanjem MEV-1 prošlog februara stvorili smo istoriju, stvorili smo potpuno novo tržište u orbiti", rekao je Tom Vilson, potpredsjednik strateških svemirskih sistema u kompaniji "Nortrop Graman" i predsjednik kompanije "Spejs logistic" tokom vebinara.

"Sada smo jedini u pružanju usluga produženja života satelita, koji rade ne samo sa jednim već sa dva vozila. Sa ovakvim mogućnostima možemo obezbijediti potpuno nove vrste misija", dodaje Vilson.

Ove robotske letjelice su prva generacija svemirskih servisera kompanije "Nortrop Graman", ali one su samo vrh ledenog brijega kad je ruheč o planovima koje ova kompanija ima, napomenuo je Džo Anderson, direktor misije MEV.

Intelsatov komunikacijski satelit IS-10-02 je lansiran u Zemljinu orbitu 2004. godine, a MEV-2 će ostati u orbiti vezana za njega narednih pet godina da mu pomogne da ostane u "životu" i funkcioniše u orbiti. Na kraju petogodišnjeg ugovora, letjelica će moći da odleti na drugi satelit. I MEV-1 i MEV-2 su sposobni da servisiraju više satelita tokom svog životnog vijeka, naglasio je Anderson.

Međutim, 2024. godine kompanija će preduzeti korak dalje i pokrenuti misiju Mission Extension Pods (MEP) koju trenutno razvija. "Nortrop Graman" planira da ove kapsule instalira i na komercijalne i na vladine satelite, koristeći svoje robotsko vozilo za popravku, promenu, sastavljanje i pregled satelita u orbiti.

"Nortrop Graman" razmatra i uklanjanje "svemirskog otpada" iz orbite (barem obližnjih satelita i "imovine velike vrijednosti“) koristeći robotske ruke MRV-a.

(RTS)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije