Svemir

Kako "zvuči" srce naše galaksije Mliječni put? (VIDEO)

Kako "zvuči" srce naše galaksije Mliječni put? (VIDEO)
Foto: NASA/Unsplash/Ilustracija | Kako "zvuči" srce naše galaksije Mliječni put? (VIDEO)

Muzika ima moć da nas prenese u drugo vrijeme i prostor, a djela jedne kompozitorke iz Montrela približavaju nam duboki svemir.

Sofi Kastner je na osnovu podataka koje je o našoj galaksiji Mliječni put prikupila američka Nacionalna svemirska agencija (NASA) napravila kompoziciju "Where Parallel Lines Converge".

Umjetnica je uz pomoć podataka koje su prikupili teleskopi "Habl", "Čandra" i "Spicer" kreirala tonove na sedam instrumenata, a analizu joj je olakšala naučnica Kimberli Arkand, stručnjak za vizualizaciju.

"Mi smo matematički mapirali slike, a piksele prevodili u zvukove", objasnila je Arkand, inače stručnjak iz Nasine "Čandra" opservatorije, za kanadski CBC.

Stvaranje značenja iz kosmičkog haosa

Arkand kaže da je na ideju da se podaci dobijeni uz pomoć teleskopa prevedu u zvuk najprije došla njena koleginica Vanda Dijaz, astronomkinja, koja je promijenila svoj pristup doživljaju kosmosa, nakon što je izgubila vid.

Ideja je izrasla u "Svemir zvuka" (Universe of Sound) projekat čiji je cilj da se razumijevanje svemira učini dostupnijim svim ljudima.

Jedan od rezultata je "Where Parallel Lines Converge", odnosno zvučno prikazivanje kompozitne slike centra naše galaksije Mliječni put. Komad je triptih i opisuje tri astronomska objekta ili momenta na slici: binarni sistem zvijezda, lučno galaktičko vlakno (filament) i supermasivnu crnu rupu Strelac A*.

Kastner kaže da joj je ovaj projekat pomogao da shvati da njen umjetnički rad nije tako daleko od nauke.

"Kao ljudi se uvijek trudimo da pronađemo smisao u svijetu, a jedan od načina na koji to radimo je kroz umjetnost. Zašto onda nauka i umjetnost ne bi bili povezani", kaže ona, a prenosi Euronews Srbija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije