Svemir

Pratite nas na Google news

Kapsula Space X se spojila sa MSS

Kapsula Space X se spojila sa MSS
Foto: Tanjug/AP | Kapsula Space X se spojila sa MSS
Srna

Četvoro astronuta spojilo se sa Međunarodnom svemirskom stanicom (MSS) u kapsuli koju je napravila kompanija Space X Ilona Maska, što je bila prva misija prevoza ljudi privatnom kapsulom koju je kupila Nasa.

Na MSS je u kapsuli "dregon" stiglo troje Amerikanaca i jedan Japanac, a pristajanje je obavljeno u 5.01 časova po srednjoevropskom vremenu.

Svemirska stanica, koja kruži u orbiti na visini od 400 kilometara iznad Zemlje, biće njihov dom u narednih šest mjeseci. Nakon toga će ih zamijeniti druga grupa astronauta koja će stići "dregonom".

Ovakva rotacija vršiće se dok "Boing" sljedeće godine ne počne da koristi svoj svemirski brod.

Na Stanicu su stigli Amerikanci Majkl Hopkins, Viktor Glover i Šenon Volker, kao i iskusni japanski astronaut Soiči Noguči. Od ranije u orbitalnom objektu borave još dva američka astronauta i dva ruska kosmonauta.

Razvoj kapsule "dregon" trajao je oko deset godina u kombinovanom javnom i privatnom programu koji je Nasa pokrenula 2011. godine da bi ponovo mogla da šalje ljude u svemir.

Ovo je bila prva operativna misija koju je Space X obavio za Nasu u okviru ovog programa nakon što je prošlog ljeta obavljen prvi probni let sa dva američka astronauta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije