Svemir

Kapsula sa astronautima Sojuza MS-23 danas slijeće na Zemlju

Kapsula sa astronautima Sojuza MS-23 danas slijeće na Zemlju
Foto: nasa.gov | Kapsula sa astronautima Sojuza MS-23 danas slijeće na Zemlju

MOSKVA - Nakon jednogodišnje misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), kapsula Sojuz MS-23 trebalo bi da sleti danas po podne u Kazahstan, sa dva ruska i jedinim američkim kosmonautom.

"Učesnici 68. i 69. ekspedicije na MSS – kosmonauti Roskosmosa Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin, kao i NASA-in astronaut Fransisko Rubio, koji je proveo godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici, trebalo bi da se vrate na Zemlju u svemirskoj kasuli Sojuz MS-23", navodi se u saopštenju ruske kosmičke korporacije, prenosi TASS.

Očekuje se da će se svemirska letjelica tokom dana u 10:55 po moskovskom vremenu odvojiti od modula MSS i započeti svoj autonomni let, a otprilike u 13.24 će pokrenuti svoje motore za izlazak iz orbite.

Modul za kosmonaute i odjeljak za opremu će se odvojiti od kapsule za spuštanje i nakon toga izgorjeti u gustim slojevima atmosfere.

Nakon ulaska u atmosferu, kapsula sa astronautima će započeti aerobalističko kočenje, stvarajući oko sebe oblak plazme od zagrijan do 2.000 stepeni.

Poslije usporavanja u gustim slojevima atmosfere, kapsula za spuštanje će nastaviti svoj manevar kočenja uz pomoć padobrana, a potom će aktivirati potisnike za meko slijetanje prije nego što dotakne površinu Zemlje.

Očekuje se da će modul sletjeti jugoistočno od kazahstanskog grada Žezkazgana u 14:17 po moskovskom vremenu, a kosmonaute će na Zemlji sačekati tim za potragu i spasavanje.

Prokopjev, Petelin i Rubio stigli su na MSS 21. septembra 2022. godine, a prvobitno se očekivalo da se vrate na Zemlju još ovog proljeća, međutim njihova misija morala je da bude produžena do 27. septembra zbog curenja rashladne tečnosti iz svemirske letjelice Sojuz MS-22, koji se dogodilo 15.12.2022.

Nakon toga, trojica kosmonauta prešli su sa Međunarodne svemirske stanice na svemirski brod Sojuz MS-23 pripremajući se za povratak na Zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije