Svemir

Kapsula sa astronautima se spustila kod Floride

Kapsula sa astronautima se spustila kod Floride
Foto: Pixabay | Kapsula sa astronautima se spustila kod Floride

NJUJORK - Svemirska letjelica "kru dregon" kompanije "Spejs eks", sa četiri člana posade, uspješno se spustila u okean kod obale Floride. Spuštanje letjelice prikazano je u direktnom prenosu iz američke Nase.

Tokom ljeta, svaki od članova tima imao je priliku da gleda putovanje na sopstvenom ekranu. Cijeli let je bio autonoman i posada je jednostavno pratila proces i uvjerila se da sve ide glatko.

Ova posada provela je 157 dana u svemiru. Tokom leta nazad na Zemlju, kapsula "dregon" bila je izložena spoljašnjoj temperaturi od preko 1.600 stepena Celzijusovih, prenio je "Sputnjik".

Ruski kosmonaut Ana Kikina stigla je na Međunarodnu svemirsku stanicu /MSS/ u oktobru 2022. godine kao dio multinacionalnog tima koji uključuje i Nasine astronaute Nikol Man i DŽoša Kasadu, kao i astronauta Japanske agencije za svemirska istraživanja Koičija Vakatu.

Kikina je postala prvi ruski kosmonaut koji se ukrcao na američku letjelicu "kru dregon" u okviru sporazuma o integrisanim letovima prema MSS koji su potpisale ruska svemirska agencija Roskosmos i Nasa u julu 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije