Svemir

Kina lansira novu svemirsku letjelicu u aprilu

Kina lansira novu svemirsku letjelicu u aprilu
Foto: N.N. | Kina lansira novu svemirsku letjelicu u aprilu

Kina planira da u aprilu lansira eksperimentalnu svemirsku letjelicu bez posade, kao dio šireg programa letenja koji bi omogućio da se astronauti prebacuju na buduću svemirsku stanicu, objavili su državni mediji.

Kako prenosi Rojters, svemirska letjelica nove generacije trebalo bi da bude lansirana na prvi let iz provincije Hainan na jugu ostrva krajem aprila, prenijela je službena novinska agencija "Sinhua", pozivajući se na Kinesku svemirsku agenciju (CMSA).

Svemirska letjelica se razvija za potrebe rada kineske svemirske stanice i buduća svemirska istraživanja. Nova letjelica biće veća od trenutne kineske svemirske letjelice u Šenžuu i takođe će moći da se koristi više puta.

"Misija će testirati ključne tehnologije novog svemirskog broda, kao što su kontrola njegovog ponovnog ulaska u atmosferu, toplotni oklop i tehnologija za vraćanje", rekao je Jang King, dizajner svemirskog broda na Kineskoj akademiji za svemirsku tehnologiju.

Misija će postaviti temelje razvoja prevoza budućih astronauta do kineske svemirske stanice, dodao je Jang.

Sa dužinom od 8,8 metara i uzletnom težinom od 21,6 tona, svemirski brod će moći da preveze šest astronauta, što je više od maksimalnog kapaciteta Šenžoua, koji prevozi tri osobe.

Cilj Kine je da dovrši naseljenu svemirsku stanicu oko 2022. godine.

Svemirska istraživanja, inače, postala su glavni prioritet Kine posljednjih godina, jer pokušava da sustigne Rusiju i SAD i postane glavna svemirska sila do 2030. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije