Svemir

Kina lansira u četvrtak svemirski brod s ljudskom posadom

Kina lansira u četvrtak svemirski brod s ljudskom posadom
Foto: Pixabay/Ilustracija | Kina u četvrtak šalje svemir brod s ljudskom posadom

PEKING - Kina je saopštila da će sutra lansirati svemirski brod sa tročlanom posadom, koja će provesti tri mjeseca na novoj kineskoj svemirskoj stanici.

To će biti prva posada koja će boraviti na novoj stanici, a na raspolaganju će imati 120 vrsta hrane i aparata za vježbanje, saopštila je kineska svemirska agencija.

Ovo će biti najduža kineska misija sa posadom u svemiru i prva nakon skoro pet godina, dok Peking nastavlja sa realizacijom ambicioznog programa da bi se nametnuo kao svemirska sila, prenio je AFP.

Astronauti će na stanici imati odvojene module za boravak, zajedničko kupatilo, trpezariju i komunikaconi centar odakle će slati elektronsku poštu i obavljati video razgovore sa kontrolom misije.

Raketa "Dugi marš-2F" biće lansirana sutra u 9.22 časova po lokalnom vremenu iz centra Đikuan u pustinji Gobi, na sjeverozapadu Kine, navodi se u saopštenju.

"U prethodnim decenijama ispisali smo nekoliko veličanstvenih poglavlja istorije Kine u svemiru, a ova misija je ostvarnje očekivanja naroda i same partije", rekao je na konferenciji za novinare komandir misije Nije Hajšeng.

NJegov tim prošao je 6.000 sati obuke, uključujući stotine vježbi pod vodom i u punoj svemirskoj opremi da bi se astronauti privikli na odijela koja će nositi tokom svemirskih šetnji.

Nije je iz prve grupe astronauta koji su odabrani za obuku 1998. godine i već je učestvovao u dvije misije leta u svemir. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije