Svemir

Kina poslala u svemir modul sa prostorijama za stanovanje

Kina poslala u svemir modul sa prostorijama za stanovanje
Foto: Tanjug/AP | Kina poslala u svemir modul sa prostorijama za stanovanje
Tanjug

Kina je danas lansirala bespilotni modul koji sadrži prostorije za tri osobe koje će biti nastanjene na trajnoj svemirskoj stanici, koja bi trebalo da bude završena do kraja 2022. godine, saopštili su državni mediji.

Modul, pod nazivom "Harmonija nebesa" (Tjanhe na kineskom), je lansiran sa Long marš 5b, najvećeg kineskog nosača raketa, u 11.23 po lokalnom vremenu iz svemirskog Venčang lansirnog centra, sa južnog ostrva Hainan, javlja Rojters.

Tjanhe je jedan od tri glavne kompomente koje će sačinjavati prvu samostalnu svemirsku stanicu, koja ima jedinog konkurenta u Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

ISS koriste neke od vodećih zemalja svijeta, poput SAD, Rusije i Japana, dok je Kini zabraneno da bude dio ISS odlukom Amerike.

Tjanhe će napraviti glavne stambene odaje za tri člana posade na kineskoj svemirskoj stanici, koja će trajati najmanje deset godina.

Lansiranje Tjanea je prvi od 11 misija neophodnih da se kompletira svemirska stanica, koja će letjeti oko Zemlje na visini od 340 do 450 kilometara.

Rad na svemirskoj stanici je počeo prije deceniju, 2011. godine, i u tom projektu su učestvovale svemirske laboratorije Tjangong-1 i Tjangong-2.

Kina je napravila prioritetnim svemirsko istraživanje, s ciljem da bude vodeća sila u polju svemirskog istraživanja do 2030. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije