Svemir

Kina razvila prototip minijaturnog helikoptera

Kina razvila prototip minijaturnog helikoptera
Foto: Fena | Kina razvila prototip minijaturnog helikoptera
Fena

PEKING - Kina je razvila prototip minijaturnog helikoptera za nadzor u misijama na Marsu, nakon što je njihov robotski rover izvršio istorijsko slijetanje na Crveni planet prije nekoliko mjeseci.

Prema fotografiji objavljenoj na web stranici Kineske nacionalne svemirske agencije, prototip je po izgledu sličan robotskom helikopteru Ingenuity, kojeg je NASA razvila ove godine za svoj rover Perseverance.

Iz agencije su saopštili da bi helikopter mogao biti alat za dalje kinesko istraživanje Marsa, ali nisu naveli više detalja, prenose svjetski mediji.

Kina je u maju po prvi put svojim roverom sletjela na Mars i tako postalo druga država nakon Sjedinjenih Američkih Država koja je to učinila. 

NASA je u aprilu potvrdila da je njihov minijaturni helikopter, težak 1,8 kilograma, uspješno izvršio svoj prvi let od 40 sekundi te da se uzdigao na visinu od oko tri metra, ostao na mjestu oko 30 sekundi, a zatim se vratio na površinu Marsa.

Ingenuity je od tada napravio više od 10 izleta i prešao udaljenost od preko dva kilometra s vremenom leta od ukupno 20 minuta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije