Svemir

Kina šalje prvog civila u svemir

Kina šalje prvog civila u svemir
Foto: Tanjug/AP | Kina šalje prvog civila u svemir

Kina će sutra prvi put u svojoj istoriji poslati u svemir civilnog astronauta u misiji s posadom na svemirsku stanicu Tiangong, što je novi korak u nastavku njenog programa svemirskih istraživanja.

Astronaut Gui Haichao je "stručnjak za koristan teret" i "profesor na Univerzitetu vazduhoplovstva i astronautike u Pekingu", rekao je danas na pres konferenciji Lin Xiqiang,  portparol Kineske agencije za svemirske letove s posadom.

Dosad su svi kineski astronauti koji su poletjeli u svemir bili pripadnici Narodnooslobodilačke vojske. Gui će biti "odgovoran za upravljanje u orbiti korisnim teretom" namijenjenim svemirskom istraživanju, dodao je portparol.

Civilni astronaut će poletjeti u svemir zajedno sa komandantom misije Shenzhou-16 Jing Haipengom i s astronautom Zhu Yanzhuom.

Posada bi trebalo da poleti iz baze u Jiuquanu, na sjeverozapadu Kine, u utorak u 9.31 po mjesnom vremenu (2.31 po srednjeevropskom), navodi svemirska agencija, prenosi Index.

Kina već decenijama ulaže milijarde evra u svoj svemirski program koji vodi vojska, zahvaljujući čemu je uspjela uglavnom nadoknaditi zaostajanje za Amerikancima i za Rusima.

Kina je prvog astronauta poslala u svemir 2003., a njena svemirska stanica Tiangong (Nebeska palata) u cijelosti je operativna od kraja 2022. Godine 2019. kineska letjelica se spustila na skrivenu površinu Mjeseca. Kina je zatim 2021. poslala malenog robota na površinu Marsa. Do 2029. planira poslati prvu posadu na Mjesec.

Tiangong će u Zemljinoj orbiti letjeti na nižoj visini od 400 do 450 km barem 10 godina, pa će Kina tako dugoročno zadržati ljudsku prisutnost u svemiru.

Peking ne planira upotrebiti Tiangong za suradnju s drugim zemljama kakva je ostvarena u Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), ali kaže da je otvorena za eventualnu saradnju, čije razmjere još nisu poznate.

Kina je isključena s MSS-a 2011., kada je Vašington zabranio NASA da sarađuje s Pekingom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije