Svemir

Kina traži nastanjivu planetu izvan Sunčevog sistema

Kina traži nastanjivu planetu izvan Sunčevog sistema
Foto: Unsplash/NASA | Kina traži nastanjivu planetu izvan Sunčevog sistema

Kina kreće u potragu za nastanjivom planetom izvan Sunčevog sistema i namjerava da 2025. lansira novi gravitacioni teleskop sa satelita.

Nakon što je poslala robote na Mjesec, spustila ih i na Mars te izgradila vlastitu svemirsku stanicu, Kina je sad bacila pogled na usamljene zvjezdane sisteme.

Kineski naučnici će ovoga mjeseca objaviti detaljne planove za prvu kinesku misiju otkrivanja egzoplaneta.

Kineski astronomi misle da bi nastanjiva planeta, nazvana "Zemlja 2.0", mogla da ima prave uslove za postojanje tekuće vode te, možda, i života.

Više od 5.000 egzoplaneta već je otkriveno u Mliječnoj stazi, većinom pomoću Nasinog teleskopa "Kepler", koji je bio u upotrebi devet godina prije nego što je ostao bez goriva 2018. godine.

Kineski tim naučnika očekuje sredstva za početak izgradnje satelita koji će biti lansiran na raketi "Long Marč" prije kraja 2026. godine.

Satelit "Zemlja 2.0" dizajniran je da nosi sedam teleskopa koji će posmatrati nebo četiri godine. Šest teleskopa zajedno će raditi na istraživanju sazviježđa Labud-Lira, istog dijela neba koji je pregledao i teleskop "Kepler".

Teleskopi će tražiti egzoplanete otkrivajući male promjene u sjaju zvijezde koje ukazuju na to da je planeta prošla ispred nje.

Korištenje više malih teleskopa zajedno daje naučnicima šire vidno polje od jednog velikog teleskopa kao što je "Kepler".

Šest teleskopa "Zemlja 2.0" zajedno će gledati u 1,2 miliona zvijezda na "komadu" neba od 500 kvadratnih stepeni, što je pet puta šire od "Keplerovog".

Kinezi navode da će njihov satelit biti deset do 15 puta snažniji od Nasinog u kapacitetu snimanja neba - prenosi portal "Sajentifik Ameriken".

Kineski tim za ovu misiju već ima oko 300 naučnika i inženjera, koji su, uglavnom, iz Kine, ali očekuju da će im se pridružiti još astronoma iz svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije