Svemir

Kineska svemirska letjelica sletjela na "tamnu stranu" Mjeseca

Kineska svemirska letjelica sletjela na "tamnu stranu" Mjeseca
Foto: Tanjug/AP | Kineska svemirska letjelica sletjela na "tamnu stranu" Mjeseca

Kineska svemirska letjelica Chang'e-4 uspješno je sletjela na "tamnu stranu" Mjeseca, izvjestili su kineski državni mediji. Riječ je o prvoj takvoj misiji u istoriji koja predstavlja ogroman korak za istraživanje svemira.

Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) lansirala je Chang'e-4 rover raketom Long March-4C sa lansirnog kompleksa Xichang na jugozapadu Kine.

Chang'e-4 rover je u 4 sata i 26 minuta po našem vremenu dotakla južni Mjesečev pol, a odmah nakon slijetanja objavljene su i prve fotografije. Administrator u NASA-i Jim Bridenstine rekao je da je riječ o impresivnom dostignuću.

Cilj ove misije je detaljno mjerenje terena i istraživanje mineralnog sastava Mjeseca. Na "tamnoj strani" nalazi se neuporedivo više kratera, a naučnici još uvijek ne mogu shvatiti zašto je to tako, te se nadaju da bi Chang'e-4 mogao dati odgovor na to pitanje.

Ova misija takođe pokazuje ambicije Kine da zajedno s SAD-om i Rusijom postane vodeća snaga u istraživanju svemira.

Inače, "tamna strana" Mjeseca zapravo nije tamna, ona je obasjana jednakom mjerom kao i strana koja se vidi sa Zemlje. Riječ "tamna" povezana je sa činjenicom da je ona uvijek okrenuta od naše planete, dok je vidljiva strana uvijek okrenuta prema Zemlji.

(klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije