Svemir

Kineski "čistač svemira" primijećen kako grabi i "baca" stari satelit

Kineski "čistač svemira" primijećen kako grabi i "baca" stari satelit
Foto: Wikimedia | Kineski "čistač svemira" primijećen kako grabi i "baca" stari satelit

Prošlog mjeseca, privatna kompanija za praćenje satelita navodno je primijetila kinesku svemirsku letjelicu kako grabi i "baca" stari satelit na "groblje svemirskih letjelica".

Ovaj "rijedak događaj" predstavio je dr. Brajan Fleveling na vebinaru koji su prošlog mjeseca organizovali Centar za strateške i međunarodne studije i Fondacija Secure World.

Fleveling je jedan od glavnih naučnika u ExoAnalytic Solutions, privatnoj američkoj kompaniji koja prati položaj satelita pomoću velike globalne mreže optičkih teleskopa, prenosi DW.

Kineski satelit SJ-21 viđen je 22. januara kako mijenja svoje uobičajeno mjesto na nebu kako bi se približio Compass-G2 satelitu koji nije u funkciji. Nekoliko dana kasnije, SJ-21 je zakačio G2 za sebe, mijenjajući njegovu orbitu.

Tokom narednih nekoliko dana, par svemirskih letjelica je počelo da "pleše" prema zapadu. Do 26. januara dva satelita su se razdvojila, a G2 je bačen u zaborav na "groblje svemirskih letjelica".

Compass-G2, ili BeiDou-2 G2, je kineska svemirska letjelica koja je imala kvar ubrzo nakon lansiranja 2009. godine. Više od decenije, "metalni leš" luta oko Zemlje zajedno sa milionima drugih dijelova svemirskog smeća.

Kineski zvaničnici još nisu potvrdili da je došlo do svemirskog "šlepovanja".

Mnoge druge zemlje su pokrenule ili trenutno razvijaju tehnologije za čišćenje svemirskog otpada.

Japan je lansirao svoju misiju ELSA-d u martu 2021. godine, dizajniranu da testira tehnologije za hvatanje i uklanjanje svemirskog otpada. Evropska svemirska agencija planira da pokrene sopstvenu misiju uklanjanja smeća 2025. godine.

Međutim, uprkos naizgled sveprisutnosti napora da se razvije i implementira tehnologija za odlaganje svemirskog otpada, neki američki zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog kineskih satelita za odlaganje smeća poput SJ-21.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije