Svemir

Kineski helikopter spreman za Mars

Kineski helikopter spreman za Mars
Foto: Tanjug/AP ilustracija | Kineski helikopter spreman za Mars
N.N.

Kina je razvila prototip minijaturnog helikoptera za kontrolu nad budućim misijama na Marsu, nakon što je njen robot-rover izvršio istorijsko slijetanje na Crvenu planetu prije nekoliko mjeseci.

Prototip je po izgledu sličan robot-helikopteru "Ingenuity" koji je NASA razvila ove godine za svoj rover "Perseverance", prema fotografiji objavljenoj u srijedu na internet stranici kineskog Državnog svemirskog naučnog centra, prenosi Rojters.

Kineski centar je saopštio da bi helikopter mogao da bude oruđe za kineska istraživanja Marsa, ali nije naveo više detalja.

Kina je u maju u svojoj prvoj misli roverom sletila na Mars, postavši tako druga država nakon SAD koja je to učinila, nakon što je NASA rover sletio na tu planetu u februaru. Peking je najavio da svoju prvu misiju sa posadom na Mars planira 2033. godine.

NASA je u aprilu potvrdila da je njen minijaturni helikopter, težak 1,8 kilograma, izveo svoj prvi let od 40 sekundi i da se uzdigao do visine od oko tri metra, ostao na jednom mjestu 30 sekundi, a zatim se vratio na površinu Marsa.

Od tada je, prema NASA, ova letjelica je napravila više od 10 izleta, i prešla udaljenost preko dva kilometra sa vremenom leta od ukupno oko 20 minuta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije