Svemir

Pratite nas na Google news

Kineski svemirski laboratorij izgorio tokom povratka na Zemlju

Kineski svemirski laboratorij izgorio tokom povratka na Zemlju
Foto: N.N. | Kineski svemirski laboratorij izgorio tokom povratka na Zemlju
Fena

PEKING - Kineski svemirski laboratorij Tiangong-2 završio je gotovo trogodišnju misiju u petak izgorjevši tijekom kontrolisanog povratka u atmosferu Zemlje iznad južnog dijela Tihog oceana.

Većina letjelice duge 10,4 metara uništena je tijekom ulaska u atmosferu, a manji komadi pali su u "sigurno područje" u južnom dijelu Tihog okeana, prenio je Kineski narodni list pozivajući se na kinesku svemirsku agenciju.

Tiangong-2, što znači "Nebeska palača" težak 8,6 tona, lansiran je u septembru 2016. i manji je prethodnik kineske svemirske stanice planirane za 2022.

Dva su kineska astronauta živjela na letjelici više od 29 dana u 2016. što je najduži let s ljudskom posadom u kineskoj istoriji.

Osim što je testirao mogućnost života u laboratoriju Tiangong-2, bio je testni poligon za sisteme za pristajanje i punjenje goriva kao i druge operacije održavanja potrebne na budućoj svemirskoj stanici.

Prvi kineski svemirski laboratorij Tiangong-1 u atmosferu Zemlje vratio se u aprilu 2018., takođe iznad južnog dijela Tihog okeana, prenose mediji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije