Svemir

Kinetički udar: "Hera" spasava Zemlju

Kinetički udar: "Hera" spasava Zemlju
Foto: ESA | Kinetički udar: "Hera" spasava Zemlju

Autonomna letjelica Evropske svemirske agencije presretaće asteroide i prikupljati informacije o njihovom sastavu.

U slučaju da Zemlja bude pod prijetnjom udara asteroida, autonomna letjelica "Hera", koju proizvodi Evropska svemirska agencija — ESA, trebalo bi da zaštiti planetu.

Inženjeri ESA planiraju uskoro njenu prvu misiju na par asteroida. Trenutno traže način da učine letjelicu autonomnom, slično kao samovozeće automobile, prenosi portal "Digital trends".

"Ako mislite da su samovozeći automobili budućnost na zemlji, onda je ’Hera‘ pionir u istraživanju dalekog svemira", rekao je Paolo Martino, glavni sistemski inženjer nove letjelice moguće misije ESA.

Letjelica će prikupljati informacije od obližnjih objekata koristeći senzore, preko kojih će izgraditi model svoje okoline.

Nakon toga bi letjelica mogla da odredi siguran put oko objekata, navodeći precizno na visini od 200 metara iznad površine asteroida.

Glavni zadatak nove letjelice bilo bi presretanje asteroida i prikupljanje informacija o njihovom sastavu, strukturi i kako bi se ponašali u slučaju "kinetičkog udara".

To podrazumijeva jak udar letjelice u asteroid, u nadi da bi sila udara preusmjerila putanju asteroida koji prijeti Zemlji.

Razvoj letjelice "Hera" dio je ESA misije procjene efekta udara i preusmjerenja asteroida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije