Svemir

Kinezi žele izgraditi megastanicu u orbiti i tamo naseliti ljude

Kinezi žele izgraditi megastanicu u orbiti i tamo naseliti ljude
Foto: Wikipedia | Kinezi žele izgraditi megastanicu u orbiti i tamo naseliti ljude
Agencije

Kina ima novi petogodišnji plan koji ističe hitnu potrebu za razvojem svemirskih megaprojekata, poput ljudskih naseljena te svemirskih solarnih elektrana.

Kineska federalna agencija za istraživanje istražuje mogućnost konstrukcije ultra velike svemirske letjelice koja bi se protezala miljama u duljinu u Zemljinoj orbiti. Razlog je, kažu, hitna potreba za enormnom nezemaljskom infrastrukturom te vrste, piše Space News.

Kineska Nacionalna baza prirodnih nauka (NSFC), koja je osnovana 1986. godine s ciljem promovisanja i finansiranja  istraživanja, ima petogodišnji plan proučavanja "velike strateške svemirske opreme za buduće korištenje svemirskih resursa, istraživanje misterija svemira te dugoročno naseljavanje ljudi u orbiti", piše u nedavno objavljenom dokumentu te organizacije.

NSFC-ov plan sugeriše da se na prvo mjesto liste prioriteta stavi izrada laganih komponenata koje se mogu pojedinačno lansirati u svemir te u orbiti spojiti u megastrukture.

Takva tehnika izgradnje velikih svemirskih objekata korištena je i pri izradi Međunarodne svemirske postaje, koja je svoj najnoviji model ruske proizvodnje (modul Nauka), instalirala još u julu.

Kineski naučnici se nadaju da mogu taj pristup iskoristiti i za izgradnju svemirskih megaprojekata, ali na novoj razini. No, dok se sve to možda čini nedokučivim, NSFC nije jedina organizacija koja je planirala takvu izgradnju u svemiru.

Neke od tih napora i mogućih aplikacija naveli su kineski naučnici u knjizi objavljenoj 2020. godine u kineskom naučnom časopisu Chinese Journal of Aeronautics. Istaknuli su da tradicionalne metode lansiranja u svemir ne zadovoljavaju trenutne potrebe, obzirom na razvoj svemirskih tehnologija i potražnjom za sve više svemirskih misija. U toj knjizi navedeno je da se tehnologija izgradnje u svemiru može učinkovito prilagoditi sastavljanju velikih svemirskih objekata, poboljšati performanse svemirskih letjelica te smanjiti operativne troškove. Naveli su da se na taj način može stvoriti fiksne strukture poput svemirske infrastrukture, stanica za gorivo, svemirskih proizvodnih pogona, turističkih kompleksa te postaja za rudarenje asteroida.

Kineska akademija za svemirske tehnologije (CAST) već je započela s eksperimentalnim temeljnim radom na razvoju svemirske solarne elektrane. Stručnjaci već decenijama špekuliraju o solarnim elektranama u svemiru za koje tvrde da bi mogle zadovoljiti svjetske potrebe za električnom energijom, a pri tome spadaju i među obnovljive izvore energije.

CAST zasad provodi tek testove na maloj razini, poput prijenosa mikrovalne energije sa satelita na Zemlju. No, NSFC-ov plan za dugoročno nastanjivanje Zemljine orbite vjerovatno se neće ostvariti još u narednih nekoliko decenija, ako ne čak i vijekova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije