Svemir

Pratite nas na Google news

Kinezi žele srušiti cijenu lansiranja satelita u svemir

Kinezi žele srušiti cijenu lansiranja satelita u svemir
Foto: N.N. | Kinezi žele srušiti cijenu lansiranja satelita u svemir
N.N.

Kinezi žele srušiti cijenu lansiranja satelita u svemir, i to pomoću raketa koje je moguće koristiti nekoliko puta.

Dok se Muskov SpaceX već dulje koristi raketama za svemirske letove koje se može koristiti nekoliko puta, Kinezi su potiho razvijali svoju raketu.

Kineski startup LinkSpace uspješno je obavio treći test svoje rakete koju je moguće koristiti više puta. Ako se njihova raketa pokaže dovoljno pouzdanom, Kina bi mogla otvoriti vrata jeftinim svemirskim letovima i lansiranjima satelita.

Raketa RLV-T5 uspela se na visinu od 300 metara prije uspješnog povratka na lansirnu rampu. Iako se 300 metara možda ne čini puno, pokazuje kako i Kinezi imaju svoju raketu za svemirsku utrku. U planu im je sljedeće godine imati spremnu raketu koja bi mogla dosegnuti visinu i od 150 kilometara.

Kina želi postati svjetska sila u komercijalnim svemirskim letovima, barem što se lansiranja satelita tiče. Ideja je ponuditi jeftina lansiranja (za samo 4,5 miliona dolara po lansiranju) koja bi omogućila i manjim firmama da imaju svoj satelit u Zemljinoj orbiti.

Za poređenje, trenutno je najčešće korišten sistem za lansiranje Northrop Grummanov sistem Pegasus, koji stoji između 25 i 30 miliona dolara po lansiranju i nema mogućnost ponovnog korištenja.

(NN/zimo.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije