Svemir

Kosmički turizam kao prijetnja za planetu Zemlju

Kosmički turizam kao prijetnja za planetu Zemlju
Foto: N.N. | Kosmički turizam kao prijetnja za planetu Zemlju

Sve je više onih koji tvrde da će kompanije koje rade na programima kosmičkog turizma uticati ne samo na Zemljinu orbitu, već i na cjelokupno stanje na planeti, i da će na kraju dovesti do nepopravljivih posljedica.

Ovakve tvrdnje mogu vrlo lako da se objasne, a dovoljno je da se razumije koliko ugljen-dioksida emituje SpaceX Falcon 9 raketa prilikom samo jednog poletanja.

Naime, radi se o količini koja je jednaka onoj koja se proizvede u okviru 395 transatlantskih avionskih letova, a problem je i u tome što SpaceX, Blue Origin, Virgin Galactic, te druge kompanije, planiraju toliko letova da je veliki uticaj na klimatske promjene neizbježan.

Prilikom jednog kosmičkog leta, koji bi turiste novog doba ponio put kosmosa, emitovaće se ista količina ugljen dioksida koju 73 automobila proizvede za godinu dana, a SpaceX pored budućih turističkih, planira i dvadesetak letova za završavanje Starlink mreže satelita, što, kada se sabere sa letovima drugih kompanija, već predstavlja ozbiljan izvor štetnih gasova koji utiču na efekat staklene bašte.

(Futurism)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije