Svemir

Lansiran kosmički brod koji će snimiti Sunce sa svih strana

Lansiran kosmički brod koji će snimiti Sunce sa svih strana
Foto: ESA | Lansiran kosmički brod koji će snimiti Sunce sa svih strana

Ka Suncu se kreće kosmički brod "Solarni orbiter" koji bi, prvi put, trebalo da snimi i gornju i donju površinu Sunca, do sada potpuno nepoznate astronomima.

Brod koji je konstruisala Evropska agencija za kosmos i koji je lansiran ove sedmice provešće narednu dekadu pomno snimajući našu zvezdu sa svih strana, piše New York Times.

"Solarni orbiter" je opremljen istrumentima koji će registrovati sve pojave na Suncu i očekuje se da će uspješno proslijediti te snimke i omogućiti astronomima da steknu bolji uvid u ono što se zbiva na Suncu.

"Orbiter" će snimati magnetna polja i solarne oluje koje neposredno utiču na našu planetu.

Raketa koja nosi Solarni orbiter pripada tipu 5 Atlas i zadatak joj je da "Orbiter" stavi u orbitu oko Sunca.

Prvi zadatak "Orbitera" je da testira svoje uređaje i pripremi ih za komplikovane manevre da bi dospjeli u orbitu koja bi im omogućila da načini komplikovane snimke.

Svi dosadašnji uređaji koji su lansirani radi posmatranja Sunca kretali su se eliptičnom putanjom koja je slala snimke samo sa Sunčevog "ekvatora".

Naučnici se nadaju da će pomoću ove kosmičke letjelice odgonetnuti kako Sunce izbacuje djeliće iz svoje unutrašnjosti koje velikom brzinom lete kroz naš sunčev sistem i zabadaju se u planete, pa i u našu Zemlju.

Naučnici očekuju i da će dobiti odgovor zašto se sunčceve mrlje javljaju svakih 11 godina i zašto se nekepo javljuju skoro nečujno, dok druge nastupaju veoma bučno.

Te mrlje pomažu da se predvide sunčeve oluje koje predviđaju solarne oluje koje utiču na mijenjanje orbita po kojima se kreću planete u našem sunčanom sistemu.

Očekuje se da će "Solarni orbiter" načiniti deset krugova oko Sunca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije