Svemir

Lansiran satelit za proučavanje drugih planeta

Lansiran satelit za proučavanje drugih planeta
Foto: Ilustracija | Lansiran satelit za proučavanje drugih planeta

Evropska svemirska agencija (ESA) lansirala je danas svemirski brod sa satelitom koji će u naredne tri godine proučavati planete u drugim solarnim sistemima.

Satelit "Keops" lansiran je iz mjesta Kuru u Francuskoj Gvajani na ruskoj raketi "sojuz".

Prethodni pokušaj lansiranja otkazan je juče zbog detektovane greške u softveru rakete tokom automatskog odbrojavanja, prenio je AP.

ESA navodi da će satelit uz pomoć teleskopa proučavati obližnje solarne sisteme za koje se već zna da sadrže planete i da će se "fokusirati na planete veličine između super-Zemlje i Neptuna".

Agencija se nada da će podaci iz ove misije omogućiti da se izračuna gustina drugih planeta, što je prvi korak ka njihovom boljem razumijevanju.

Teleskop će se fokusirati na svijetle zvijezde da bi utvrdio veličinu planeta tokom njihovog prolaska ispred domaće zvijezde.

Švajcarski astronom i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Didije Kueloz, koji predvodi naučni tim ove misije, rekao je da će pažnja biti usmjerena na 100 od preko 4.000 egzoplaneta koje su do sada otkrivene.

Jedan od ciljeva je potraga za planetom koja je slična Zemlji, a na kojoj bi mogao da postoji život.

"Mi smo samo jedan planetarni sistem od mnogih. Riječ je o našem položaju u svemiru i pokušaju da ga shvatimo", rekao je ovaj naučnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije