Svemir

Lansirana raketa Space X, Ruskinja jedan od kosmonauta

Lansirana raketa Space X, Ruskinja jedan od kosmonauta
Foto: Tanjug/AP | Lansirana raketa Space X, Ruskinja jedan od kosmonauta

Raketa Space X danas je lansirana na Međunarodnu svemirsku stanicu (IS S), a posadu čine američki i japanski astronauti, zajedno sa jednom Ruskinjom.

Ovo je prvi put u 20 godina da je jedan ruski kosmonaut poletio iz SAD, uprkos tenzijama oko rata u Ukrajini, prenosi AP.

Navodi se da bi oni trebalo da stignu na svemirsku stanicu sutra, 29 sati nakon podnevnog odlaska iz NASA svemirskog centra "Kenedi"

Na IS S je planirano da se zadrže do marta.

Astronauti koji su poletjeli danas zamjenjuju američko-italijansku posadu koja je na stanicu stigla u aprilu.

Taj let prethodno je odložio uragan "Ijan", koji je prošle nedjelje zahvatio SAD.

"Nadam se da ćemo ovim lansiranjem malo razvedriti nebo svima iznad Floride", rekao je Koiči Vakata iz Japanske svemirske agencije, koji obavlja svoj peti svemirski let.

Napominje se da su mu se u petomjesečnoj misiji u svemiru priključila tri nova kosmonauta - pukovnik marinac Nikol Man, prva Indijanka koja je orbitirala oko Zemlje, kapetan mornarice Džoš Kašada i još jedna žena kosmonaut - Ana Kikina iz Rusije.

Ona je dio razmjene Ruske svemirske agencije za Frenka Rubija iz NASA, koji se sa dva kosmonauta raketom "Sojuz" prije dvije nedjelje iz Kazahstana lansirao na svemirsku stanicu.

Svemirske agencije su se tokom ljeta složile da, uprkos ratu u Ukrajini, obezbjede kontinuirano prisustvo SAD i Rusije na IS S, a sljedeća razmjena posade je na proljeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije