Svemir

Lansirana raketa sa kineskim astronautima

Lansirana raketa sa kineskim astronautima
Foto: Tanjug/AP | Lansirana raketa sa kineskim astronautima
Srna

PEKING - Kina je lansirala danas raketu sa tri astronauta prema svojoj svemirskoj stanici koja je još u izgradnji, a oni će obaviti najduži boravak u nižoj Zemljinoj orbiti u okviru svemirskog programa ove zemlje.

Raketa "Dugi marš 2F" ponijela je svemirski brod "Šenžu-12" prema svemirskom modulu "Tijanhe". Lansiranje je obavljeno u 9.22 časova po pekinškom vremenu iz svemirskog centra Đijukuan u sjeverozapadnoj provinciji Gansu.

"Šenžu-12" je treća od 11 misija, a četiri će biti sa ljudskom posadom, koje su neophodne za završavanje radova na prvoj kineskoj svemirskoj stanici. Gradnja je počela u aprilu lansiranjem najvećeg od tri modula.

Astronauti Nije Haišeng /56/, Liju Boming /54/ i Tang Hongbo /45/ radiće i boraviti u modulu naredna tri mjeseca.

Oni će tokom boravka u "Tijanheu", koji je nešto veći od gradskog autobusa, testirati tehnologije modula, uključujući sistem za održavanje života.

Astronauti će biti pod nadzorom da bi se utvrdilo kako podnose duži boravak u svemiru fizički i psihološki. Sljedeća misija na svemirskoj stanici trajaće šest mjeseci.

"Ovo će biti prvi let sa posadom na svemirsku stanicu u fazi izgradnje i srećan samo što nosim `prvu štafetu`", rekao je Nije novinarima dan prije lansiranja.

On ima najveći ugled u timu, a ostali astronauti ga smatraju za uporište stabilnosti i ličnost od koje se uči, ali i koja stalno postavlja izazove drugima teškim pitanjima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije