Svemir

Lansirana ruska raketa koja nosi iranski satelit

Lansirana ruska raketa koja nosi iranski satelit
Foto: Print Screen/Youtube/Роскосмос ТВ | Lansirana ruska raketa koja nosi iranski satelit

Ruska raketa Sojuz-2.1b koja nosi iranski satelit lansirana je jutros sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, a prenos je emitovan na Youtube kanalu ruske agencije za istraživanje svemira Roskosmos.

Raketa će u svemir isporučiti satelit za daljinsko istraživanje Zemlje Hajam, izgrađen u Rusiji po narudžbi Irana, kao i 16 malih satelita, prenosi RIA Novosti.

Te satelite su kreirali vodeći ruski univerziteti, kompanije i neprofitne organizacije, a dizajnirani su za naučna i tehnološka istraživanja, uključujući testiranje tehnologija za međusatelitske komunikacije, mjerenje nivoa elektromagnetnog zračenja, daljinsko ispitivanje Zemlje i praćenje ekološke situacije.

Vašington post je prošle nedjelje izvijestio da su američki zvaničnici zabrinuti zbog nove kosmičke saradnje između Rusije i Irana jer strahuju da će satelit pomoći Rusiji u ratu u Ukrajini, ali i pružiti Iranu "sposobnosti bez presedana" za praćenje potencijalnih vojnih ciljeva u Izraelu i na širem Bliskom istoku, podsjeća Rojters.

Teheran je odbacio tvrdnje da bi Moskva mogla da koristi satelit za jačanje obavještajnih sposobnosti u Ukrajini, navodeći da će Iran imati potpunu kontrolu nad njim "od prvog dana".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije