Svemir

Lansiranje rakete za snimanje prvog dugometražnog filma u svemiru

Lansiranje rakete za snimanje prvog dugometražnog filma u svemiru
Foto: Pixabay | Lansiranje rakete za snimanje prvog dugometražnog filma u svemiru

​Rogozin, koji je istovremeno i šef ruske svemirske agencije, pozvao je Elona Muska, Jeffa Bezosa i Richarda Bransona na lansiranje Sojuza MS-19.

U razgovoru za prvi kanal Rusije, šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin otkrio je da bi volio da vidi trojicu poznatih svemirskih preduzetnika koji će u oktobru doći na kosmodrom Bajkonur. Kasnije je poziv potvrdio na Tviteru, usmjeravajući ga na Muska.

“Dana 5. oktobra nova ekspedicija će krenuti na Međunarodnu svemirsku stanicu”, napisao je on. “Planiramo da u okviru njega pošaljemo kinematografsku grupu vodećeg televizijskog kanala.”

"Ako uspijete, bilo bi mi drago da vas vidim 5. oktobra u kolijevci svjetske kosmonautike" - na kosmodromu Bajkonur.

Musk, koji je osnivač SpaceX-a, koja je prošle godine postala prva privatna kompanija koja je poslala astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu. Takođe je postala ključni partner NASA-e, osvojivši mnoge ugovore za rad sa američkom svemirskom agencijom. Sojuz MS-19 će poslati ruskog filmskog režisera Klima Šipenka i glumicu Juliju Peresild na Međunarodnu svemirsku stanicu da snime film “Vizov”, što na ruskom znači “Izazov”.

Njih dvoje planiraju da provedu nedjelju dana snimajući scene za prvi dugometražni film snimljen u svemiru.

Zatim će se vratiti svemirskim brodom Sojuz MS-18 sa kosmonautom Olegom Novitskim, koji je na satelitu sa ljudskom posadom od aprila.

Musk, koji je osnivač SpaceX-a, koja je prošle godine postala prva privatna kompanija koja je poslala astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu. Takođe je postala ključni partner NASA-e, osvojivši mnoge ugovore za rad sa američkom svemirskom agencijom.

Kao i Musk, i Bezos i Branson su preduzetnici koji su odlučili da svoje bogatstvo ulože u istraživanje svemira. U julu ove godine, Branson je otputovao na ivicu svemira kao putnik na brodu Virgin Galactic Unity 22, svemirskom avionu na raketni pogon, koji je izradila njegova kompanija. Nekoliko dana kasnije, Bezos je letio sa svojim bratom Markom Bezosom na New Shepard 16, koji je izgradila njegova firma Blue Origin.

 

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije