Svemir

Luksuzni hotel na Svemirskoj stanici

Luksuzni hotel na Svemirskoj stanici
Foto: N.N. | Luksuzni hotel na Svemirskoj stanici

Dok privatne kompanije u SAD rade na projektima koji bi putnike koji su spremni da plate trebalo da povezu na kratka putovanja po kosmosu, Rusija sprema nešto grandioznije.

Naime, prema portalu Popular Mechanics, postoji plan po kojem ruska korporacija "Roscosmos" planira da sagradi luksuzni hotel na Internacionalnoj svemirskoj stanici (ISS), prenosi portal PC press.

Tako će oni koji budu mogli da izdvoje 40 miliona dolara u tom hotelu budućnosti moći da provedu nedjelju ili dvije, a za dodatnih 20 miliona moći će i da "prošetaju" svemirom uz pouzdanu pratnju obučenog kosmonauta.

U planu stoji da je građevinska kompanija "RKK Energia", koja obično sklapa ugovore za poslove u svemiru, osmislila strategiju za finansiranje drugog modula koji će graditi u okviru stanice, a koji će koštati između 279 i 446 miliona dolara. Kompanija već gradi prvi od dva planirana modula, a koji će služiti kao naučna laboratorija, te stanica za napajanje energijom. Iako je i drugi modul oduvijek bio dio plana, ruska vlada finansira samo izgradnju prvog. Taj drugi, turistički modul, će prema projektu spolja izgledati kao i prvi, ali će se sastojati od četiri sobe, od kojih će svaka imati po dva kvadratna metra, prostora za pružanje medicinskih usluga i održavanje lične higijene, te sale za ručavanje. "RKK Energia" se nada da će u budućnosti u hotel moći da šalje jednog do dvoje putnika po Soyuz letu, a kada NASA prestane da kupuje mjesta za astronaute koji se zapute ka Internacionalnoj svemirskoj stanici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije