Svemir

Manevar svemirskog broda uoči spuštanja na Mjesec

Manevar svemirskog broda uoči spuštanja na Mjesec
Foto: N.N. | Manevar svemirskog broda uoči spuštanja na Mjesec

NJU DELHI - Indijski istraživački svemirski brod "Čandrajan-2" obavio je danas delikatnu operaciju odvajanja sonde "Vikram", koja bi za pet dana trebalo da izvrši meko spuštanje na Mjesec.

Sonda, koja se odvojila od matičnog broda, sada će biti postavljena na odvojenu, kružnu orbitu koja prelazi iznad Mjesečevih polova na visini od oko 100 kilometara od površine.

Brod će nastaviti da kruži istom ovom putanjom, a sonda će se spustiti na neistraženi južni polarni region Mjeseca.

Planirano je da se robotsko vozilo sa šest točkova spusti između dva kratera, a indijski stručnjaci upozoravaju da će to biti veoma kompleksna operacija, prenio je "Sputnjik".

Orbiter koji kruži iznad Mjeseca u narednih godinu dana će istraživati površinu od 100 kilometara kvadratnih iznad južnog pola.

Na orbiteru za sada nema nikakvih oštećenja njegovih instrumenata, a istovremeno se vrši detaljna provjera lokacije na koju treba da sleti "Vikram".

Lunarni južni pol zanimljiv je zbog toga što to područje stalno ostaje u sjenci, a mnogo je veće od sjevernog pola. Vjerovatnoća da je ovdje prisutna voda mnogo je veća, a krateri i zaleđene tačke mogli bi da sadrže fosilne dokaze o dalekoj prošlosti Sunčevog sistema.

Indijska prva lunarna misija je 2008. godine pronašla tragove vode na Mjesecu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije