Svemir

Mask je prilično siguran da će jednog dana živjeti na Marsu

Mask je prilično siguran da će jednog dana živjeti na Marsu
Foto: N.N. | Mask je prilično siguran da će jednog dana živjeti na Marsu

Elon Musk govori već neko vrijeme da će se jednog dana preseliti na Mars, ali je sada prvi put govorio o tome kolike su šanse za tako nešto. U jednom intervjuu on je rekao da postoji oko 70 odsto šanse da se on preseli na Mars.

U istom intervjuu je odbacio tvrdnje da bi Crvena planeta mogla da postane "planeta za bjekstvo" kada se zemaljski resursi iscrpe ili ukoliko globalno zagrijavanje postane neizdrživo.

Kompanija Spejs Iks je usred razvijanja svog najnovijeg svemirskog broda, nazvanog "Staršip", poznatijeg od ranije kao "Big Rok Falkon", koji imaa cilj da uspostavi baze na Mjesecu i Marsu u budućnosti.

Život na Marsu

Iako kolonizacija Marsa može sada da izgleda kao san, u stvarnosti smo mnogo bliže slanju prve osobe na Crvenu planetu nego što možda može da se zamisli, prenosi Teachradar.

Međutim, postoje brojne prepreke koje moramo prevazići prije nego što možemo da razmislimo o kolonizaciji Marsa, uključujući i kako da letjelica sleti na njegovu površinu - i ako se prvi ljudi ikada žele vratiti na Zemlju, kako ona da se podigne sa njega.

Osim toga, postoje ogromne oluje sa prašinom i nedostatak kiseonika u atmosferi koji bi omogućio hodanje bez svemirskih kaciga, naravno, ukoliko naučnici ne utvrde kako da se napravi atmosfera.

Da li će NASA ili Spejs Iks prvi da stignu do Marsa ostaje da se vidi - ali ako Mask zaista kreće na Mars, moraće vrlo brzo da razradi sve pojedinosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije