Svemir

Pratite nas na Google news

Mask planira sniziti cijenu leta u svemir sa 152 na 2 miliona dolara

Mask planira sniziti cijenu leta u svemir sa 152 na 2 miliona dolara
Foto: wikipedia.org | Mask planira sniziti cijenu leta u svemir sa 152 na 2 miliona dolara
N.N.

Sve ima svoju cijenu, pa tako i putovanja u svemir. U vremenu kada se tehnologija vrtoglavo razvija "dok trepnemo", Ilon Mask, osnivač SpaceX kompanije, želi da cijenu svemirskih putovanja smanji sa 152 miliona dolara, koliko tvrdi da sada košta, na samo dva miliona.

Njegovi planovi za ovo spuštanje cijene uključuju Starship letjelicu u koju može stati oko 100 putnika, a koja bi mogla da se koristi nekoliko puta, prenosi portal Space.

Mask je, naravno, pojasnio svoju računicu, rekavši da bi bilo potrebno oko 900.000 dolara za gorivo i još oko 1.1 milion za dodatne troškove leta. Ovako bi, smatra on, svemirska putovanja koja organizuje SpaceX bila primamljiva i za agencija kao što je NASA.

Iako je ovo dobra zamisao, i čini se kao da tu postoji nešto što bi zaista moglo da se realizuje, ipak je potrebno napraviti još neke preduslove. Na primjer, kako bi se ispunila Maskova želja da šalje ljude na Mars, neophodno je obezbijediti sigurnost na putu, kao i bazu u kojoj bi ljudi tamo boravili.

Ovo je, naravno, za sada samo još jedna od Maskovih ambicioznih izjava. Ekscentrični tehnološki mogul često obavještava javnost o svojim planovima, koji se nekada ostvare, nekada ne. Na koju će stranu novčić pasti ovoga puta, ostaje nam samo da sačekamo i vidimo.

(B92)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije