Svemir

Mask se narugao Bezosu na Twitteru

Mask se narugao Bezosu na Twitteru
Foto: Tanjug/AP | Mask se narugao Bezosu na Twitteru

Svemirska trka dva najbogatija čovjeka na svijetu poprimila je danas nove razmjere nakon što se vlasnik kompanije Tesla Ilon Mask narugao pokušajima Džefa Bezosa da ospori njegov veliki ugovor s NASA.

Rojters prenosi da su dvojica milijardera, koji pokušavaju da lansiraju orbitalne rakete dalekog dometa, bili konkurenti za ugovor s američkom vladom u vezi izgradnje svemirskog broda koji će prevoziti astronaute na Mjesec možda već 2024.

Mask je u ovom poslu pobijedio, a Bezos nije bio zadovoljan takvim ishodom i njegova kompanija Blue Origin se u ponedeljak žalila nadležnoj vladinoj kancelariji i optužila američku svemirsku agenciju NASA da je izmijenila uslove konkursa u posljednjem momentu.

Mask, koji vodi aeronautičku kompaniju Space X, uzvratio je porukom Bezosu na Twitteru, a koju nije dodatno objašnjavao.

"Ne može se dići (do orbite), umirem od smijeha", napisao je Mask, navodi agencija.

Blue Origin daleko zaostaje za kompanijama Space X i United Launch Alliance (ULA) u orbitalnom transportu i zbog toga je izgubila milijarde dolara na američkim ugovorima u oblasti nacionalne bezbjednosti, a čija realizacija počinje 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije