Svemir

Mask sljedeće nedjelje šalje letjelicu "Staršip" prema Marsu

Mask sljedeće nedjelje šalje letjelicu "Staršip" prema Marsu
Foto: teslarati.com | Mask sljedeće nedjelje šalje letjelicu "Staršip" prema Marsu

Ilon Mask najavljuje prvi pravi let "Staršipa" za sljedeću nedjelju, kada će biti završena probna lansiranja letjelice koja treba da ide na Mars.

Prvi čovjek "Spejs Iksa" obećao je da će zainteresovani moći da gledaju lansiranje putem strima. Mask je naglasio da vjerovatnoća da se "Staršip" prizemlji u jednom komadu 33 odsto, piše Indipendent.

U fazi testiranja je osmi prototip "Staršipa". Sve prethodne su se uspešno pokazale u uzletu do 150 metara i prizemljenju.

Još najmanje sedam probnih letova je planirano prije konačnog leta "Staršipa" iako precizan raspored razvoja letjelice nije objavljen javno.

Mask je ranije govorio o tome da bi svemirska letjelica nove generacije mogla da sleti na Mjesec već 2024. godine, isto kada Nasa planira da u okviru programa "Artemis" pošalje na Zemljin prirodni satelit prvu ženu.

Plan za "Staršip" je da se koristi za transport ljudi i tereta širom Sunčevog sistema.

Nosivost koju "Spejs Iks" navodi kao projektovanu za putovanja do Marsa je 100 ljudi.

Tačno vrijeme i datum prvog lansiranja "Staršipa" tek treba da budu objavljeni iako je "Spejs Iks" podnio zahtjev za zatvaranje puteva u oblasti oko lansirnog prostora kod mjesta Boka Čika u Teksasu, u periodu od 30. novembra do 2. decembra.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije