Svemir

Maskova raketa Starship konačno uspješno sletjela

Maskova raketa Starship konačno uspješno sletjela
Foto: Tanjug/AP | Maskova raketa Starship konačno uspješno sletjela
Tanjug

Prototip rakete kompanije Space X američkog milijaredera Ilona Maska, Starship, uspjela je da uspješno sleti, nakon četiri neuspješna pokušaja.

Starship je poletio sa lokacije te kompanije u Boka Čiku na jugu američke savezne države Teksas i dostigao planiran maksimalnu visinu od 10 kilometara, nakon čega je na trenutak lebdio, a zatim se vrhom nadole usmjerio nazad ka Zemlji.

Nakon što se vratila u vertikalni položaj, letjelica se mirno spustila.

Na video snimku spuštanja vidi se kako plamen nastavlja da gori i nakon što se motor isključio, ali je automatski sistem za suzbijanje vatre ispustio mlaz vode i ugasio je.

Mask je vijest o uspješnom sletanju objavio na Twitteru koristeći jezik sprecifičan za svemirske letove: "Sletanje Starshipa nominalno!"

Ovaj uspeh je ključna prekretnica za privatnu kompaniju Ilona Maska u razvoju letjelice za višekratnu upotrebu, sposobne da nosi velike količien tereta i astronauta do Mjeseca i Marsa.

Ovo je bilo peto lansiranje potpuno kompletiranog modela letjelice na visinu od 10 kilometara od decembra 2020. godine, a tokom prethodnih pokušaja letjelice su eksplodirale pri slijetanju ili neposredno nakon slijetanja.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije