Svemir

Mjesec se ohladio kasnije nego što se vjerovalo

Mjesec se ohladio kasnije nego što se vjerovalo
Foto: Lars_Nissen/Pixabay | Mjesec se ohladio kasnije nego što se vjerovalo
N.N.

Mjesec se ohladio kasnije nego što se do sada vjerovalo, sugeriše materijal koji su sa ovog prirodnog satelita prikupile kineske sonde.

Ostaci stijena nastali topljenjem magme koji su sa Mjeseca stigli na Zemlju nakon uspješne prošlogodišnje kineske misije milijardu godina su mlađi od materijala sakupljenog u ostalim misijama prije više decenija, piše u članku objavljenom u časopisu "Sajens".

Uzorci doneseni sa američkih i sovjetskih misija stari su više od 2,9 milijarda godina, ali oni prikupljeni tokom kineske misije "Čang'e-5" krajem prošle godine gotovo su milijardu godina mlađi.

Ti podaci upućuju na zaključak da je vulkanska aktivnost na Mjesecu trajala duže nego što se pretpostavljalo.

U decembru prošle godine kineska sonda bez posade sletjela je na dosad neposjećeni dio velike ravnice nastale djelovanjem lave Okeanus Procelarum (Oceanus Procellarum).

Na Zemlju je donesen 1.731 gram uzoraka.

Jedan od glavnih ciljeva misije nazvane po mitskoj kineskoj boginji Mjeseca Čang'e bio je da se ustanovi koliko je ovaj Zemljin satelit bio vulkanski aktivan.

Uspješno obavljenom misijom Kina je postala treća u svijetu koja je do sada prikupila Mjesečeve uzorke, nakon SAD i Sovjetskog Saveza, koji su prije 45 godina ostvarili posljednju uspješnu misiju prikupljanja materijala sa Mjeseca.

U sljedećih pet godina Kina planira da realizuje misije "Čang'e-6" i "Čang'e-7", takođe bez posade, a cilj im je da istraže Mjesečev južni pol.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije