Svemir

Moskva želi bolju saradnju sa Abu Dabijem u istraživanju svemira

Moskva želi bolju saradnju sa Abu Dabijem u istraživanju svemira
Foto: Tanjug | Moskva želi bolju saradnju sa Abu Dabijem u istraživanju svemira

Rusija želi da unaprijedi saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) na polju istraživanja svemira, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

On je tokom rusko-emiratskih razgovora u Abu Dabiju istakao da je saradnja Rusije i UAE na polju istraživanja svemira dostigla novi nivo.

Putin je čestitao emiratskim vlastima nakon što je astronaut Haza el Mansuri otputovao na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) i postao prvi čovjek iz UAE u svemiru.

"Ovakav napredak omogućen je našim prijateljstvom i vašim naporima da sprovedete tu ideju", rekao je Putin na sastanku sa prestolonasljednikom emirata Abu Dabi i zamjenikom vrhovnog komandanta Oružanih snaga UAE Muhamedom bin Zajedom el Nahjanom.

Putin je naglasio da Rusija ima volju da nastavi da pruža neophodnu pomoć UAE na polju istraživanja svemira, uključujući sferu satelitske navigacije i lansiranja svemirskih brodova u orbitu, javio je TASS.

Mansuri je stigao na MSS kao dio posade svemirskog broda "sojuz MS-15", koji je lansiran sa kosmodroma Bajkonur 25. septembra.

"Sojuz MS-15" se vratio na Zemlju 3. oktobra. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije