Svemir

Pratite nas na Google news

Može li čovječanstvo da uništi čitav Sunčev sistem

Može li čovječanstvo da uništi čitav Sunčev sistem
Foto: Pixabay | Može li čovječanstvo da uništi čitav Sunčev sistem
N.N.

Portal Gizmodo nedavno je objavio članak u kom se osvrnuo na različite načine na koje bi se našom nepažnjom mogla uništiti ne samo Zemlja, već i čitav Sunčev sistem.

Uticaj moderne civilizacije na svijet u kom živimo dobro nam je poznat - zagađenje okeana plastikom, globalno zagrivanje, masovno krčenje šuma, samo su neki od upečatljivih primjera.

Portal navodi i privlačenje neprijateljski raspoloženih vanzemaljaca, stvaranje zlonamjerne vještačke inteligencije ili stvaranje destruktivnog egzotičnog oblika materije s akceleratorom čestica.

Još jedna stvar koja bi mogla imati strašne posljedice je veliki zvjezdani inženjerski projekat - ekvivalent pokušaju smanjivanja učinaka globalnog zagrijavanja raspršivanjem hemikalija u Zemljinu atmosferu, ali u mjeri koja uključuje pokušaj manipulacije cijelim Suncem.

Takav pokušaj, ako se učini pogrešno, mogao bi uništiti sve - kao što bi to mogli učiniti i napori da se Jupiter pretvori u drugo Sunce. To je drugi scenario koji bi mogao da izbriše sve u Sunčevom sistemu.

Čak bi i tehnološka rješenja za dosezanje drugih sazviježđa mogla biti pogubna - određeni koncepti za putovanje brži od svjetlosti mogli bi da imaju ozbiljne destruktivne potencijale ako nešto pođe po zlu.

Postoji i mogućnost slučajnog stvaranja samoobnavljajućih nanobotova koji bi se dijelili izvan kontrole i na kraju eliminisali svaku planetu ili objekat koji bi se našao ispred njih.

Drugim riječima - što više napredujemo s tehnologijom, to nam je veći potencijal da uništimo sve oko sebe.

(Sputnoiknews.com)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije