Svemir

Pratite nas na Google news

NASA: Asteroid Benu možda nosi organski materijal

NASA: Asteroid Benu možda nosi organski materijal
Foto: NASA/Arhiva | NASA: Asteroid Benu možda nosi organski materijal
Tanjug

Tokom Nasine misije "Oziris Reks" otkriveno je da asteroid Benu na sebi nosi vodu i tragove organskog materijala i mogao bi da "sije život po svemiru".

Organski materijal zasnovan na ugljeniku raspršen je po površini Benua, kaže Ejmi Simon iz NASA. To znači da bi taj organski materijal mogao da bude nađen i kada uzorci uzeti sa asteroida slete na Zemlju, piše Raša tudej.

Naučnici NASA pretpostavljaju da uzorci sa Benua možda nose materiju koja do sada nije zabilježena ni na jednom meteoritu i da bi organski materijal nađen na njemu mogao da ukaže na primitivnu biologiju u univerzumu, prenosi Sputnjik.

Kada uzorci stignu na Zemlju, naučnici planiraju da ih prouče kako bi našlo odgovore o porijeklu vode i organske materije na Benuu.

Prisustvo ugljenikovih minerala u asteroidu sugeriše na postojanje širokog hidrotermalnog sistema, koji sadrži i vodu i ugljen dioksid, i u Benuu, ali i u asteroidu od kog je nastao.

NASA je napravila i 3D model terena Benua, koji je opisan kao "gomila krša u obliku dijamanta koja pluta svemirom".

To je omogućilo letjelici u misiji "Oziris Reks" da uoči seriju grebena širom Benua, uz detaljno preglednu izbočinu na njegovoj sredini, otkrivajući detalje o sastavu asterioida i njegovoj burnoj prošlosti.

Naučnici sada vjeruju da je Benu gušćeg sastava bliže površini, a poroznijeg u središtu, što može da objasni povremene erupcije materijala.

"Oziris Reks" treba da poleti sa Benua 2021. godine i da donese uzorke na Zemlju do septembra 2023. godine. Letjelica je u orbitu asteroida stigla još prije dvije godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije