Svemir

NASA: Jupiter će 26. septembra biti nikad bliži Zemlji

NASA: Jupiter će 26. septembra biti nikad bliži Zemlji
Foto: NASA | NASA: Jupiter će 26. septembra biti nikad bliži Zemlji
Tanjug

Jupiter će se približiti Zemlji 26. septembra na najmanjoj razdaljini ikada, na najbližoj poziciji u odnosu na Zemlju u posljednjih 70 godina, objavila je NASA.

Uzimajući u obzir da je planeta Jupiter na 965,5 miliona kilometara udaljena od Zemlje, a sljedećeg ponedjeljka, odnosno 26. septembra, biće udaljena samo 587 miliona kilometara, zahvaljujući tome što položaji Zemlje i Jupitera u njihovim orbitama približavaju.

Ono što je zanimljivo jeste to da se ova pojava poklapa sa trenutkom i fenomen koji se zove "opozicija" što znači da Jupiter neće biti samo blizu Zemlje, već će biti spremljen spektakl za sve one koji budu radi da posmatraju ovu pojavu, najavili su iz NASA.

Naime, planeta je u opoziciji kada se nalazi na suprotnim stranama Zemlje od sunca , odnosno izlazi na istoku, dok Sunce zalazi na zapadu, a ova pojava se dešava na svakih 13 meseci kada je riječ o planeti Jupiter.

Kako je istakao astrofizičar istraživanja u NASA centru za svemirske letove Maršal Adam Kobelski, ovu pojavu je posmatrao i čuveni italijanski astronom Galileo Galilej tehnologijom iz 17. vijeka.

"Jedna od ključnih potreba biće stabilan nosač za bilo koji sistem koji koristite", rekao je Kobelski, koji je dodao da bi teleskop, od četiri inča ili veći, i neki filteri u rasponu od zelene do plave, značili da bi Jupiterove karakteristike postale vidljive u još većoj mjeri detalj.

Stručanjaci iz NASA su poručili da je najbolja opcija za posmatranje ove pojave gledanje sa visokih nadmorskih visina u tamnom i suvom podrucju.

"Prizori bi trebalo da budu odlični za nekoliko dana prije i poslije 26. septembra", rekao je Kobelski, koji je savjetovao gledaoce da izaberu datum nekoliko dana prije ili poslije sljedećeg ponedjeljka kada je vrijeme najbolje.

Jupiter je najveća planeta u Sunčevom sistemu, a njegove pruge i kovitlaci su vizuelni rezultat mešanja oblaka amonijaka i vode, a u atmosferi vodonika i helijuma.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije