Svemir

NASA: Računamo na saradnju sa Rusijom na MSS do 2030.

NASA: Računamo na saradnju sa Rusijom na MSS do 2030.
Foto: NASA | NASA: Računamo na saradnju sa Rusijom na MSS do 2030.

Sjedinjene Američke Države smatraju da će Rusija nastaviti rad na Međunarodnoj svemirskoj stanici u krajnjem slučaju "u bliskoj budućnosti" i nadaju se saradnji na programu do 2030. godine, izjavio je šef NASA Bil Nelson.

On je na saslušanju u Kongresu naglasio da zaključke izvodi na osnovu profesionalnih odnosa koji postoje između zaposlenih u svemirskim programima dvije zemlje.

Komentarišući na zahtjev kongresmena medijske izvještaje o planovima Rusije da se povuče iz programa MSS, Nelson je rekao da oni nisu tačni.

"Ne vidim ništa u odnosima između astronauta i kosmonauta što bi uticalo na naš profesionalni odnos", rekao je Nelson.

On je istakao da se, uprkos situaciji u Ukrajini, profesionalna saradnja održava i u orbiti, i na obuci astronauta i kosmonauta i između specijalista NASA i "Roskosmosa", prenose ruski mediji

Direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin izjavio je ranije da je ruska agencija donijela odluku o budućnosti svog učešća u programu MSS. Rogozin nije naveo vremenski okvir, ali je rekao da će povlačenje Rusije iz programa međunarodni partner objaviti godinu dana unaprijed.

On je na svom Telegramu napisao da Rusija ne želi da zavarava ni sebe ni druge.

"Rusija će u svemirskim aktivnostima raditi samo ono što odgovara njenim najvišim nacionalnim interesima i u svemiru sarađivati samo sa onima koji su njeni saveznici ili partneri na Zemlji", naveo je Rogozin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije