Svemir

NASA: U jami na Mjesecu sobna temperatura, 17 stepeni

NASA: U jami na Mjesecu sobna temperatura, 17 stepeni
Foto: Pexels/SevenStorm JUHASZIMRUS | NASA: U jami na Mjesecu sobna temperatura, 17 stepeni

VAŠINGTON - NASA je pronašla krater u Mjesečevom moru spokoja, jednom od lunarnih mora, u kom je temperatura vazduha ista kao sobna temperatura na Zemlji, objavio je Forbs.

Zahvaljujući svemirskoj letjelici "Lunar Reconnaišance orbiter" (LRO), primjećena je depresija na Mjesecu, duboka oko 100 metara, dužine i širine fudbalskog terena, gdje je temperatura konstantna i za ljude prijatna, oko 17 stepeni Celzijusa.

Temperatura mjesečeve površine varira između - 126 stepeni, tokom lunarnog dana, i - 137 stepeni celzijusa tokom noći.

Jame na Mjesecu, otkrivene prvi put 2009. godine, predstavljaju dobru zaštitu od sunčevog zračenja, kosmičkih zraka i mikrometeorita, navodi NASA.

"Termalno okruženje jame je prijatnije u poređenju sa bilo kojim drugim mjestom na Mjesecu, sa temperaturama koje variraju oko 17 stepeni gdje Sunce ne sija direktno", pišu autori studije.

Jama "Trankuillitatis" se nalazi na ekvatorijalnoj geografskoj širini od 8,334° sjeverno i daleko je najtoplija lokacija tokom lunarne noći.

Kako se navodi, jama bi mogla da štiti astronaute od visokoenergetskog zračenja, uključujući svjetlost visoke energije (kao što su rendgenski i gama traci) i čestice visoke energije (alfa i beta čestice) koje ne mogu prodrijeti duboko u Mjesečevu površinu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije