Svemir

NASA danas objavljuje izvještaj o NLO

NASA danas objavljuje izvještaj o NLO
Foto: Wikipesdia | NASA danas objavljuje izvještaj o NLO

NJUJORK - Američka svemirska agencija NASA danas će objaviti rezultate dugoočekivane studije o neidentifikovanim letećim objektima (NLO). NASA je objavila prošle godine da pregledava dokaze o tzv. neidentifikovanim vazdušnim fenomenima koji su zamijenili dosadašnji izraz "NLO" u službenoj terminologiji.

Tema je dugo fascinirala javnost, ali ju je mainstream nauka izbjegavala. Nezavisni tim od 16 istraživača podijelio je svoja preliminarna zapažanja u maju i ustvrdio da postojeći podaci i izvještaji očevidaca nisu dovoljni za donošenje čvrstih zaključaka te istovremeno pozvao na sistematičnije prikupljanje visokokvalitetnih podataka.

Malo je vjerovatno da će današnji izvještaj promijeniti dosadašnji zaključak, ali bi agencija mogla pokrenuti novu zadaću. Dok sonde i roveri NASA pretražuju Sunčev sistem u potrazi za bilo kakvim fosilima drevnih mikroba, a njeni astronomi traže znakove inteligentnih civilizacija na dalekim planetama, tradicionalno je ta agencija "raskrinkavala" navodne znakove o NLO-ima na Zemlji.

Više od 800 "događaja" zabilježeno u 27 godina, od kojih se dva do pet odsto smatra mogućim anomalijama, rekli su autori izvještaja u maju. One su definisane kao "sve što nije lako razumljivo operateru ili senzoru" ili "nešto što radi nešto čudno", rekla je članica tima Nadia Drake.

Američka vlada je posljednjih godina počela ozbiljnije shvatati pitanje NLO, dijelom zbog zabrinutosti da su povezani sa stranim špijuniranjem. NASA-in rad, koji se oslanja na neklasifikovani materijal, odvojen je od istrage Pentagona, iako se dvije institucije koordiniraju u primjeni znanstvenih alata i metoda.

U julu je bivši američki obavještajac dospio na naslovnice kada je kongresnom odboru rekao kako "apsolutno" vjeruje da vlada ima u svom posjedu neidentifikovane fenomene, kao i ostatke njihovih vanzemaljskih upravljača.

"Moje svjedočenje temelji se na informacijama koje su mi dali pojedinci s dugotrajnim iskustvom, od kojih su mnogi takođe podijelili uvjerljive dokaze u obliku fotografija, službene dokumentacije i tajnog usmenog svjedočenja", rekao David Grusch kongresmenima, prenosi Index..

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije