Svemir

NASA-in astronaut se vratio na Zemlju nakon 355 dana provedenih na MSS

NASA-in astronaut se vratio na Zemlju nakon 355 dana provedenih na MSS
Foto: NASA | NASA-in astronaut se vratio na Zemlju nakon 355 dana provedenih na MSS

NASA-in Astronaut Mark Vande Hei vratio se na zemlju sa Međunarodne svemirske stanice (MSS), nakon što je proveo na MSS proveo 355 dana i oborio rekord najdužeg boravka u svemiru u historiji NASA-e.

"Markova misija nije samo obaranje rekorda, već i stvaranje puta budućim istraživačima ljudi na Mjesecu, Marsu i šire", rekao je NASA-in administrator Bill Nelson. 

"Naši astronauti podnose nevjerovatne žrtve u ime nauke, istraživanja i razvoja vrhunske tehnologije, a i provode vrijeme daleko od voljenih osoba. NASA izražava dobrodošlicu Marku kući i zahvalni smo za njegov nevjerovatan doprinos tijekom cijele godine dok je boravio na MSS", rekao je Nelson

Vande Hei lansirao se 9. aprila 2021. zajedno s ruskim kosmonautima Olegom Novickijem i Pjotrom Dubrovom. Njegovo drugo putovanje u svemir od 355 dana najduži je pojedinačni svemirski let američkog astronauta.

Tokom svoje rekordne misije, Vande Hei proveo je mnogo vremena na naučnim aktivnostima na svemirskoj stanici , provodeći sve od istraživanja biljaka do studija fizikalnih nauka.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije