Svemir

NASA kantaktirala sa sondom "Vojadžer 2" koja putuje svemirom 43 godine

NASA kantaktirala sa sondom "Vojadžer 2" koja putuje svemirom 43 godine
Foto: YouTube/Screenshot | NASA kantaktirala sa sondom "Vojadžer 2" koja putuje svemirom 43 godine

Inženjeri Američke svemirske agencije Nasa uspjeli su da uspostave kontakt sa svemirskom sondom "Vojadžer 2" koja putuje svemirom od 1977. godine poslije popravke i nadogradnje dvije radio-antene.

Svemirska sonda "Vojadžer 2" je udaljena skoro 19 milijardi kilometara od Zemlje, ali je primila "poziv" i izvršila komande koje su joj upućene. S obzirom na to koliko je udaljena, inženjeri su morali da čekaju skoro 35 sati na odgovor.

"Ovaj zadatak čini jedinstvenim to što smo uspjeli da unaprijedimo sistem na čitavoj anteni, počev od postolja pa sve do predajnika u centru tanjira koji se proteže preko njenog oboda", naglašava inženjer Bred Arnold, rukovodilac projekta u Nasinoj laboratoriji.

"Ova uspješna probna komunikacija sa 'Vojadžerom 2' potvrđuje da smo uspjeli da obavimo posao kako treba", dodaje Arnold.

Prenosna antena, nazvana DSS43, nalazi se u Australiji i dobila je dva nova radio predajnika koji nisu mijenjani više od 47 godina, ali se očekuje da će oni biti u punoj funkciji od februara 2021. godine.

Inženjeri su takođe nadogradili sistem za grijanje i hlađenje, opremu za napajanje i ostalu elektroniku kako bi predajnici nesmetano radili. Otkako je antena isključena sa mreže, operateri su mogli da prate stanje "Vojadžera 2“ i da primaju podatke sa sonde, ali nisu mogli da joj šalju komande.

"Antena DSS43 je visoko specijalizovan sistem. Na svijetu postoje samo dvije slične antene, tako da je ova jednogodišnja pauza imala velikog uticaja na 'Vojadžer', ali i za mnoge druge Nasine misije", napominje Filip Boldvin, operativni menadžer Nasinog programa za svemirske komunikacije i navigaciju.

Pored kontakta sa "Vojadžerom 2", antena će se koristiti i u misiji na Mars kada rover "Perseverans" sleti na Crvenu planetu u februaru sljedeće godine.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije