Svemir

NASA najavila dvije misije na Veneru

NASA najavila dvije misije na Veneru
Foto: Image by Bruno Albino from Pixabay | NASA najavila dvije misije na Veneru

Američka NASA je objavila da će poslati dvije misije na Veneru da bi proučila atmosferu te planete i njene geološke karakteristike.

Budžeti misija će biti po 500 miliona dolara, a planirano je da lansiranja budu obavljena od 2028. do 2030. godine.

Administrator NASA Bil Nelson rekao je da će ove misije biti "prilika da se istraži planeta na kojoj nismo bili duže od 30 godina", prenio je "BBC".

Posljednji aparat koji je posjetio Veneru bio je orbiter "Magelan" 1990. godine, a od tada je nekoliko svemirskih brodova prošlo pored ove planete.

Misije su odabrane nakon procesa razmatranja njihove potencijalne naučne vrijednosti i izvodljivosti razvojnih planova.

"Cilj ove dvije sestrinske misije je da shvatimo kako je Venera postala pakleni svijet, sposobna da topi olovo na površini", rekao je Nelson.

Venera je druga najbliža planeta Suncu i najtoplija je u Sunčevom sistemu, sa temperaturom od 500 stepeni Celzijusovih na površini.

Misija "Davinči plus" vršiće mjerenja planetarne atmosfere radi sticanja saznanja o njenom formiranju i razvoju. Naučnici će pokušati da utvrde da li je Venera ikada imala okean.

Druga misija "Veritas" baviće se mapiranjem površine planete radi razumijevanja njene geološke istorije i razloga zbog kojih je razvoj Venere bio toliko drugačiji od razvoja Zemlje.

U ovoj misiji biće korišten radar za mapiranje površinskih elevacija i utvrđivanje da li se i dalje dešavaju vulkanske erupcije i zemljotresi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije