Svemir

NASA planira "osvajanje" Mjeseca 2026. godine

NASA planira "osvajanje" Mjeseca 2026. godine
Foto: Ilustracija | NASA planira "osvajanje" Mjeseca 2026. godine
Srna

Američka svemirska agencija NASA priprema nove misije na Mjesec, koje uključuju novu raketu za modul sa ljudskom posadom, kao i tri faze u novom osvajanju ovog Zemljinog satelita.

NASA najavljuje početak priprema za novu misiju u okviru koje će astronauti prvo posjetiti novu bazu smještenu u orbiti Mjeseca. 

Prema procjeni NASA, potrebno je dostići nekoliko tehnoloških ciljeva prije nego što ljudska noga kroči na prašnjavu površinu Mjeseca. 

Prvi korak uključuje izgradnju i usavršavanje letjelica kojima će se putovati prema Mjesecu. 

NASA želi da dovrši projekat specijalne super velike rakete "spejs launč sistem", potrebne za transport većih modula poput onog za posadu. 

Ta letjelica omogućiće tri misije. Prva uključuje lansiranje letjelice bez posade koja će obići Mjesec i vratiti se na Zemlju, a naziv joj je "EM-1". 

Druga misija "EM-2" povešće na put ljudsku posadu, dok bi tek treća omogućila let do svemirske stanice "Gejtvej", smještene u orbiti Mjeseca. 

Ta stanica služiće kao odredište za sve naučne i komercijalne misije na Mjesec, zahvaljujući univerzalnom sistemu za usidrenje, kao i nizu tehnoloških rješenja koja će olakšati analizu uzoraka sa površine Mjeseca, navode naučni portali. 

NASA upozorava da prije slanja ljudske posade mora razviti tehnologije "koje mogu, ali i ne moraju, proraditi iz prve". 

Upravo zbog toga rok od deset godina smatraju veoma optimističnim. 

NASA planira i gradnju letjelice kojom će posadu moći bez poteškoća i spustiti i podići sa Mjesečeve površine. Ova tehnologija ima vrlo veliku važnost s obzirom na to da je ključna za preživljavanje posade. 

NASA planira i kampanju slijetanja na Mjesec kada će kontaktirati privatne kompanije sa kojima će izgraditi male robotske sisteme za istraživanje Mjeseca, te ih tek nakon toga zamijeniti ili unaprijediti ljudskim. 

Stručnjaci tvrde da misije koje uključuju ljudsku posadu neće krenuti ka Mjesecu prije 2026. godine. 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije