Svemir

NASA razbila mit: Snimljeno kako zvuči crna rupa

NASA razbila mit: Snimljeno kako zvuči crna rupa
Foto: Screenshot/Youtube | NASA razbila mit: Snimljeno kako zvuči crna rupa

Iako su mnogi vjerovali da zvuk u svemiru jednostavno nije moguć, NASA je razbila taj mit, objavivši novi video koji nam omogućava da čujemo kako zvuči crna rupa u centru jata galaksije Persej.

Na osnovu zvučnih talasa koje su astronomi ranije prikupili, ova nova sonifikacija - dobijena iz astronomskih podataka - omogućuje da taj zvuk čujemo po prvi put, nakon što je objavljena u NASA-inoj Nedjelji crnih rupa ove godine.

"Na neki način, ova sonifikacija je drugačija od bilo koje druge urađene ranije jer se ponovo osvrće na stvarne zvučne talase otkrivene u podacima NASA-ine rendgenske opservatorije Chandra", navodi se u saopštenju NASA-e.

"Popularna zabluda da u svemiru nema zvuka potiče od činjenice da je većina prostora u suštini vakuum, koji ne pruža osnovu za širenje zvučnih talasa. Jato galaksija, s druge strane, ima velike količine gasa koji obavija stotine ili čak hiljade galaksija unutar njega, obezbjeđujući osnovu za kretanje zvučnih talasa", dodaje se.

Zanimljivo je da je zvuk povezan sa ovom crnom rupom od 2003. godine, nakon što su astronomi otkrili da šalje talase pritiska koji dalje stvaraju talase u vrućem gasu ovog klastera. Međutim, prema svemirskoj agenciji, otkriće je pokazalo da mi ljudi zapravo ne možemo čuti 57 oktava ispod srednjeg C tona.

Sada, sve se promijenilo zahvaljujući ovoj novoj sonifikacije.

"Zvučni talasi su ekstrahovani u radijalnim pravcima, odnosno napolje od centra. Signali su zatim ponovo sintetizovani u opseg ljudskog sluha tako što su se povećali za 57 i 58 oktava iznad njihove prave visine", navodi se u saopštenju.

"Drugrim riječima, čuju se 144 kvadriliona i 288 kvadriliona puta više od njihove prvobitne frekvencije", navodi NASA.

Ova crna rupa prvi put je izazvala interesovanje ljubitelja nauke pijre više od dvije decenije, a ovaj novi podvig označava još jedan korak shvatanju misterija kosmosa.

(Telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije